Dobrodošao, posetioče! [ Registracija | Prijavi se

Objavi oglas

Zlatar planina – dragulj Srbije

Turizam 05/08/2014

Zlatar planina predstavlja jednu od najposećenijih vazdušnih banja u Srbiji. Krase je divni pašnjaci i livade i neverovatan vazduh koji će Vam potpuno preobraziti krvnu sliku i dati dragocenu energiju. Na Zlatar planini se sučeljavaju tri različite vazdušne struje, pa je ova planina izuzetno pogodna za oporavak od anemije, hipertenzije i bolesti pluća.

Zlatar planina se nalazi između Nove Varoši i Prijepolja, i pripada grupi Starovlaško – raških planina. Reke koje krase ovu planinu su Mileševka, Bistrica i Uvac, dok poseban značaj za ceo ovaj region daju Zlatarsko, Radoinjsko, Potpećko jezero kao i Ušačka jezera.

Ova zlatna planina je dugačka 22 kolometra, a široka 12 kilometara. Najviši vrh je Golo brdo na visini od 1627 metara. Zlatar planina ima odličan geografski položaj, veoma povoljan klimatsko – lekoviti faktor, pa nije ni čudo što su na njoj razvijene različite grane turizma: sportsko – rekreativne, izletničke, lov i ribolov,…

Leta su prijatna i sveža, a zime blage, tako da je jesen toplija od proleća. Zbog mešanja mediteranske i planinske klime, kao i prisustvom bujne vegetacije koju najviše čine brezove i četinarske šume, boravak na ovoj planini mnogo pomaže kod lečenja anemije, alergija i kardiovaskularnih bolesti.

11145482495_f697090cb7_mZlatar je idealan za mnogobrojne sportove poput planinarenja, splavarenja, lova i ribolova, skijanja, na samoj planini se nalaze i mnogobrojni sportski tereni i trim staze.

Ukoliko želite da se oprobate u lovačkim sposobnostima postoje i uređena lovišta gde možete loviti sitniju i krupniju divljač. Pecaroši će sigurno uživati, jer su jezera bogata pastrmkama, šaranom, mrenom.

Ukoliko želite, možete posetiti uređena etno sela, brojne manastire u okolini, jezera, ili možete uživati u specijalnom rezervatu prirode u kome žive beloglavi supovi. Sve u svemu, Zlatar planina je stvarno zlatna jer će svako naći svoje mesto za odmor i uživanje.

Ukoliko Vas zanima domaći ili inostrani turizam, možda ćete osim ove tako divne Zlatar planine, naći još nešto samo za Vas na ovom mestu.

Nema tagova

  

Sponzorisani oglasi

Ostavite komentar