Welcome, visitor! [ Register | Login

Post an Ad

Telefon neće da se puni? Evo šta treba prvo da proverite

Tehnika 06/01/2020

Ako vaš mobilni telefon neće da se puni, nudimo Vam 5 jednostavnih saveta koje bi trebalo prvo da probate, pre nego što odnesete telefon u servis mobilnih telefona.

telefon neće da se puni

Probajte punjenje telefona sa originalnim punjačem

Možda Vam se čini da to nije problem ako koristite stari punjač sa Vašim novim telefonom zato što je isti ulaz.

Ali to je čest razlog zašto možete imati problema sa punjenjem ili dužinom trajanja baterije.

Punjači, iako imaju isti ulaz, ne moraju da imaju i isti strujni napon. Vaš stari punjač možda je predviđen da daje struju od 1 ampera, a Vašem novom telefonu može treba 2.

Dakle punjači su tako napravljeni da imaju tačno određenu amperažu i voltažu za punjenje odgovarajućeg telefona. Ako koristite punjač koji nije odgovarajući, iako imaju isti dzek, to može praviti problem.

Pogrešan punjač može značiti slabo punjenje, sporo punjenje, nepunjenje do kraja. Uvek koristite originalni punjač ili odgovarajuću zamenu.

Neku uređaji neće uopšte da se pune ako ne koristite originalni punjač, jer su tako napravljeni da rade samo sa originalnim punjačem.

Ako Vam se mobilni telefon potpuno ispraznio, kod nekih uređaja je potrebno da telefon stoji malo duže na punjaču pre nego što uopšte krene da se puni. Imajte to u vidu, i sačekajte 10-15 minuta da biste bili sigurni.

Koristite strujni utikač u zidu, umesto USB porta

Ako imate problema sa punjenjem, uvek ubacite punjač u utičnicu u zidu i tako punite telefon. USB priključak na laptopu ili desktop računaru su dobra opcija da malo pripunite telefon, ali ne bi trebalo da budu zamena za punjenje preko strujne utičnice u zidu.

Ako je baterija na veoma niskom nivou, punjenje preko USB porta preko laptopa možda neće uopšte pokrenuti punjenje.

Proverite punjač

Možda je problem u punjaču!

Probajte da koristite drugi kabl ili drugi strujni adapter, i ako sa njima Vaš uređaj puni, onda imate problem sa neispravnim punjačem, a ne sa Vašim telefonom.

Restartujte mobilni telefon

Isključivanje mobilnog telefona i njegovo ponovno pokretanje je jedna od obaveznih postupaka koji se rade prilikom dijagnoze nekog kvara.

Često je problem softverske prirode. Postoje aplikacije koje rade u pozadini i mogu uticati na rad telefona.

Restartovanje će ugasiti ove aplikacije i pokazati pravo stanje stvari i pokrenuti punjenje. Ništa Vas ne košta da probate i ovu opciju ako imate problem sa punjenjem!

Očistite konektor za punjenje telefona

Konektori za punjenje često se zaprljaju u našim džepovima i torbama. Pogledajte da li vidite nešto u portu za punjenje na telefonu. On bi trebao da bude potpuno čist i bez ikakvih stranih tela.

Prašina ili neko parče tkanine često zna da se uvuče u ulaz za konektor, pa zatim sprečava da se kabl od punjača gurne do kraja.

Kada ubacite kabl od punjača u Vaš telefon, da li je potrebno da ga mrdate levo desno kako biste startovali punjenje? Da li se puni samo pod određenim uglom? Ovo je gotovo siguran znak oštećenog konektora punjenja i upućuje da je potrebno zameniti konektor punjenja.

Ako želite da proverite da li konektor punjenja na Vašem telefonu ima fizičkih oštećenja, obratite pažnju na sledeće simptome:

  • pogledajte da li je port za punjenje na telefonu oštećen
  • da li više nije u svom ležištu
  • da li je savijen ili deformisan
  • da li su pinovi na konektoru oštećeni
  • da li ima korozije u smislu zelene ili smenja boja na konektoru, što bi značilo da je telefon došao u dodir sa tečnošću

Ako vidite vlagu ispod ekrana ili sočiva kamere to znači da je telefon bio pokvašen i najverovatnije otuda i potiču problemi sa punjenjem teleofona.

Neki uređaji na sebi imaju i indikator koji pokazuje da li je mobilni telefon bio u dodiru sa tečnošću.

iphone indikator vlage

Na iPhone telefonima to je crvena tačkica koja se nalazi negde oko nosača sim kartice, u zavisnosti od modela do modela. Ako je taj indikator promenio boju, jasno je da je telefon bio u dodiru sa nekom tečnošću.

Ako nađete da je Vaš uređaj oštećen najbolje je da posetite neki servis mobilnih telefona. U servisu će tačno ustanoviti šta je problem, da li je potrebna zamena konektora punjenja ili nešto drugo.

Ako imate problem sa punjenjem telefona, nadamo se da smo Vam ovim savetima barem malo pomogli.

 

No Tags

  

Sponsored Links

Leave a Reply