Dobrodošao, posetioče! [ Registracija | Prijavi se

Objavi oglas

Štapići za uši – stvarčica koju treba izbaciti iz upotrebe

Razno, Zdravlje 01/09/2014

Možda niste znali, ali štapiće za uši bi trebalo izbaciti iz upotrebe jer njima čistite vosak koji inače štiti Vaše uši. Vosak koji se po prirodi nalazi u uhu održava Vaš ušni sistem čistim. On sprečava da voda prodre u uho i zaustavlja prodiranje čestica prašine i prljavštine koje se nalaze u vazduhu.

Uopšte nemate potrebe da čistite uši, one se u stvari čiste same od sebe. Naime, posle nekog vremena kada se vosak u ušima stvrdne, prilikom Vašeg govora, ili kada žvaćete žvaku, Vaše uho će samo izbaciti komadiće starog voska. Možete ih očistiti vlažnih peškirom blago trljajući unutrašnju školjku uha.

Šta mi ustvari radimo kada štapićem za uho pokušavamo da ga očistimo? Kada štapić stavimo u uho, mi ustvari stari vosak krenemo da čistimo, pritom neki deo čak i vraćamo dublje u uho. Na taj način počinjemo da guramo i delove voska koji su prepuni gljivica i bakterija dublje u uho. Zbog ovakvog načina čišćenja javljaju se bolovi i infekcije u uhu, a može doći i do gubitka sluha.

Zato nemojte čim Vas uho zasvrbi ili Vam uđe voda u uho da ga odmah čistite i trljate, jer na taj način uho postaje suvo, uzimate mu prirodnu vlažnost, i zatvarate se u začarani krug. Ako baš ne možete da izdržite svrab u uhu, možete napraviti mešavinu sirćeta, alkohola i mlake vode, i ukapati po nekoliko kapi u svako uho. Čuvajte Vaše uši, i nemojte koristiti štapiće za njihovo čišćenje, a zauzvrat Vaše uho će Vam biti zahvalno i neće se inficirati niti Vas boleti.

Nema tagova

  

Sponzorisani oglasi

2 Responses ka “Štapići za uši – stvarčica koju treba izbaciti iz upotrebe”

  1. Andrija on 01/09/2014 @ 17:05

    Pitao bih autora ovog teksta da li je nekad video usi coveka koji nije cistio usi 10 dana ? Pih uzas, pa usi mora da se ciste bre…

    • Mali oglasi on 02/09/2014 @ 16:40

      Uši treba da se čiste, ali ne štapićima već peškirom i da se blago trlja unutrašnjost uha, kako bi ukoliko postoji neko strano telo mogli da ga očistimo bez rizika povrede i infekcije samog uha.

Ostavite komentar