Welcome, visitor! [ Register | Login

Post an Ad

Proizvodnja i pakovanje organske hrane

Razno 21/11/2022

Organsko povrće

Organski poljoprivredni proizvođači uzgajaju i proizvode hranu bez upotrebe sintetičkih hemikalija kao što su pesticidi i veštačka đubriva. Ne koriste genetski modifikovane (GMO) komponente niti izlažu hranu zračenju.

Dobrobit životinja i održivost životne sredine su važna pitanja za poljoprivrednike u organskoj proizvodnji. Termin „organski“ nije rezervisan isključivo za biljne namirnice – takođe može da obuhvati proizvode životinjskog porekla. Na primer, jaja koja su sertifikovana kao organska su u slobodnom uzgoju, a ne od kokošaka koje se gaje na farmama, u zatočeništvu.

Vrste organske hrane u Srbiji uključuju voće i povrće, žitarice, meso i mesne proizvode, mlečnu hranu, jaja, med i neke prerađene namirnice.

Koja je razlika između organskih i namirnica dobijenih tradicionalnim uzgojem?

Organska hrana ne sme da sadrži sintetičke hemikalije. Ovo počinje na nivou zemlje kada poljoprivrednik priprema svoju njivu za setvu – on ne može da koristi đubrivo na bazi nafte ili hemijski izmenjeni materijal na svom tlu. Stajnjak i kompost su prihvatljivi prirodni proizvodi, ali ne i azotno đubrivo. Hemikalije takođe nisu dozvoljene za kontrolu štetočina ili bolesti. Poljoprivrednik može tretirati svoje useve insekticidnim sapunom ili biljnim uljem, ali ne može koristiti sprejeve kupljene u prodavnici osim ako nisu sertifikovani kao organski.

Organska hrana se ni na koji način ne može genetski promeniti. Tradicionalno, promene na biljkama i stoci su se postizale kroz selektivne tehnike uzgoja i ručno oprašivanje. Ove tehnike su još uvek sertifikovane kao organske. Genetski modifikovana hrana, ili GMO hrana, je izmenjena na genetskom nivou. Ponekad su različite vrste biljaka ukrštane da bi se stvorile otpornije ili ukusnije sorte. GMO seme može biti otporno na sušu ili ima veće prinose, ali nije u potpunosti prirodno i zato se smatra “neorganskim”. 

Organska hrana ne sme doći u kontakt sa neorganskom hranom. Kako bi se osiguralo da se pesticidi ili drugi hemijski tretmani ne prenesu na organske proizvode, oni se moraju pakovati i transportovati odvojeno od hrane koja se uzgaja na konvencionalnim farmama.

Zagovornici organske hrane kažu da su proizvodi zdraviji i ukusniji od konvencionalnih proizvoda. Manje hemikalija znači manje kancerogena i poboljšano zdravlje konzumenata, a to su dovoljni razlozi da pređete na ishranu organskim namirnicama.

Organsko povrće

Kako se proizvodi organska hrana?

U Srbiji, proizvodnja organske hrane je regulisana sa tri pravna akta, a to su: 

  • Zakon o organskoj proizvodnji.
  • Pravilnik o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje.
  • Pravilnik o dokumentaciji koja se dostavlja ovlašćenoj kontrolnoj organizaciji radi izdavanja potvrde, kao i o uslovima i načinu prodaje organskih proizvoda.

Navedeni pravni akti uređuju sve etape organske proizvodnje – od kvaliteta zemljišta, vrste semena koja se koristi, pomoćnih materija koje povećavaju plodnost i štite useve od štetočina. 

Akti organske proizvodnje uređuju i način žetve, skladištenja i pakovanja organske hrane. Dakle, proizvodnja organske hrane je strogo definisana zakonskim odredbama, podleže proverama kontrolne organizacije, kako bi krajnji proizvod nosio oznaku sertifikovanog organskog proizvoda. 

Da li organska proizvodnja odnosi i na pakovanje?

Kao što smo spomenuli, zakonima koji uređuju organsku proizvodnju definisane su metode pakovanja, skladištenja i distribucije organskih proizvoda. 

Zavisno od vrste organskog proizvoda bira se i prikladna vrsta ambalaže za pakovanje. Pakovanje se vrši uz pomoć mašine za pakovanje, koja se koristi isključivo za pakovanje organske hrane. Naizmenično pakovanje organskih i proizvoda dobijenih standardnim metodama proizvodnje nije dozvoljeno, jer bi na taj način došlo do kontaminacije organskih proizvoda. Ukoliko se pakerica koristi za pakovanje obe vrste proizvoda, mora biti propisno očišćena i sterilisana kako bi organski proizvod ostao čist.

Upakovani organski proizvodi se skladište u odvojenim skladištima, koja su hermetički zatvorena i imaju kontrolisanu atmosferu. Ako nije moguće obezbediti dva posebna skladišta organski i neorganski proizvodi moraju biti razdvojeni barijerom, uz jasno deklarisanje jednih i drugih i poštovanje mera koje će sprečiti njihovo mešanje i kontaminaciju. 

Da li organska proizvodnja ima perspektivu?

Trend organske proizvodnje raste, baš kao što raste i broj ekološki osvešćenih potrošača, koji žele da očuvaju životnu sredino i sopstveno zdravlje. 

Na domaćem tržištu postoji velika potražnja za organskim proizvodima, a proizvođači se zbog velike potražnje i visoke cene otkupa često odlučuju i za izvoz. Procene kažu da od sveukupne organski proizvedene hrane samo oko 1% završi na domaćem tržištu, dok se sve ostalo izvozi. 

Organskim metodama se proizvode najviše biljne kulture, žitarice, začinsko i lekovito bilje, voće i povrće, a povećava se broj gazdinstava koja organski uzgajaju i živinu i stoku.

Uprkos tome što se izvozi 99% proizvodnje, potražnja za organskim proizvodima još uvek premašuje ponudu, što govori u prilog tome da organska proizvodnja ima značajan potencijal i da domaći poljoprivrednici mogu profitirati ako pređu na ovu vrstu uzgoja.

No Tags

  

Sponsored Links

Leave a Reply