Pravilno kombinovanje hrane
Ukoliko želite da Vaš organizam kvalitetno vari hranu, potrebno je njeno konzumiranje u određenim razmacima, kao i ispravno kombinovanje unetih namirnica. Morate voditi računa koje namirnice i kada unosite u Vaš organizam da bi se hrana varila na pravi način. Evo nekoliko smernica pravilnog kombinovanja namirnica:
- Nikada nemojte mešati proteine i ugljene hidrate u istom obroku. To znači da ukoliko jedete meso, jaja, sir i ostale namirnice bogate proteinima ne bi trebalo da konzumirate u isto vreme hranu bogatu ugljenim hidratima kao što je hleb, krompir, žitarice, slatko voće, kolače.
- Namirnice koje sadrže veće količine proteina, ne treba jesti u isto vreme. To znači da treba da izbegavate konzumiranje npr. jaja i mesa, mesa i mleka, jaja i mleka, orašastih plodova i mleka u isto vreme.
- Možete kombinovati složene ugljene hidrate sa istim, tj. krompir, pirinač, hleb i ostale žitarice mogu međusobno da se kombinuju.
- Suvo voće možete uzimati zajedno sa koštunjavim plodovima.
- Poželjno je da namirnice koje su bogate proteinima konzumirate što više sveže salate.
- Vodu isključivo piti 20 – tak minuta pre obroka, ili tri do četiri sata nakon obroka. Takođe, nije poželjno piti vodu ni tokom samog obroka.
- Voće je najbolje jesti ujutru na prazan stomak, ili minimum pola sata pre jela.
- Nemojte u istom obroku kombinovati med, džem i slatko voće sa hlebom, žitaricama jer će doći do procesa fermentacije.
- Kombinovanje namirnica koje su bogate proteinima i mastima nije poželjno, jer masti usporavaju lučenje enzima potrebnih da se razgradi proteinska namirnica.
Ukoliko se budete držali gore navedenih pravila poboljšaćete Vaše zdravlje i ujedno sprečiti mnoge potencijalne bolesti.