Dobrodošao, posetioče! [ Registracija | Prijavi se

Objavi oglas

Pravilno kombinovanje hrane

Ishrana 26/06/2014

Ukoliko želite da Vaš organizam kvalitetno vari hranu, potrebno je njeno konzumiranje u određenim razmacima, kao i ispravno kombinovanje unetih namirnica. Morate voditi računa koje namirnice i kada unosite u Vaš organizam da bi se hrana varila na pravi način. Evo nekoliko smernica pravilnog kombinovanja namirnica:

 

  1. Nikada nemojte mešati proteine i ugljene hidrate u istom obroku. To znači da ukoliko jedete meso, jaja, sir i ostale namirnice bogate proteinima ne bi trebalo da konzumirate u isto vreme hranu bogatu ugljenim hidratima kao što je hleb, krompir, žitarice, slatko voće, kolače.
  2. Namirnice koje sadrže veće količine proteina, ne treba jesti u isto vreme. To znači da treba da izbegavate konzumiranje npr. jaja i mesa, mesa i mleka, jaja i mleka, orašastih plodova i mleka u isto vreme.
  3. Možete kombinovati složene ugljene hidrate sa istim, tj. krompir, pirinač, hleb i ostale žitarice mogu međusobno da se kombinuju.
  4. Suvo voće možete uzimati zajedno sa koštunjavim plodovima.
  5. Poželjno je da namirnice koje su bogate proteinima konzumirate što više sveže salate.
  6. Vodu isključivo piti 20 – tak minuta pre obroka, ili tri do četiri sata nakon obroka. Takođe, nije poželjno piti vodu ni tokom samog obroka.
  7. Voće je najbolje jesti ujutru na prazan stomak, ili minimum pola sata pre jela.
  8. Nemojte u istom obroku kombinovati med, džem i slatko voće sa hlebom, žitaricama jer će doći do procesa fermentacije.
  9. Kombinovanje namirnica koje su bogate proteinima i mastima nije poželjno, jer masti usporavaju lučenje enzima potrebnih da se razgradi proteinska namirnica.

Ukoliko se budete držali gore navedenih pravila poboljšaćete Vaše zdravlje i ujedno sprečiti mnoge potencijalne bolesti.

 

 

Nema tagova

  

Sponzorisani oglasi

Ostavite komentar