Dobrodošao, posetioče! [ Registracija | Prijavi se

Objavi oglas

Održavanje klima uređaja

Tehnika 04/08/2012

Nekako ih se uvek setimo s prvom vrućinom, kada su nam očajnički potrebni. Pristupačniji nego ikad, klima uređaji su poslednjih godina postali sve češći prizor u našim domovima. Izbor je veliki, cene šarolike, šta izabrati? Mnoštvo proizvođača i modela samo čini odluku komplikovanijom za prosečnog kupca.

Postoji više vrsta klima uređaja: prozorski, mobilni i kanalni su samo od nekih. Ipak, najčešće se kupuju tzv. „split“ sistemi, tj. klima koja se zapravo sastoji od 2 uređaja; spoljne jedinice koja služi za odvođenje toplog vazduha, i unutrašnje jedinice koja rashlađuje prostoriju i izbacuje vlagu. Ponuda je ogromna, mnoge marke se mogu naći na našem tržištu, i pitanje je ukusa koji ćete klima uređaj odabrati i naravno, vašeg budžeta.

Pre svega, razmislite koliki je prostor koji nameravate da rashlađujete. Proizvođači uvek daju opise svojih uređaja iz kojih saznajete za koju veličinu prostorije su namenjeni, kolika im je potrošnja električne energije i sve ostale relevantne informacije. Zatim pronađite odgovarajuće mesto u prostoriji na koje planirate da se montira uređaj. Uzmite u obzir faktore kao što su sunčana strana kuće/stana i površina pokrivena prozorima.

Kupiti i montirati klimu je jedna stvar, ali kako dalje? Kao i svaki uređaj, klima zahteva održavanje kako bi vas verno služila što više vremena. Kako ona utiče na vazduh koji udišemo, i time neposredno na naše zdravlje, od velike je važnosti voditi računa o njoj. Ogromna količina vazduha prođe tokom životnog veka kroz jedan klima uređaj, a s njime i prašina, mikroorganizmi i neprijatni mirisi.

Relativno lako je čišćenje filtera uređaja, nešto što možete sami obaviti. Skinite poklopac unutrašnje jedinice, po uputstvu proizvođača, i izvadite filter. Zatim ga stavite u mlaku vodu, uz dodatak nekog sredstva za čišćenje. Na tržištu se mogu naći specijalizovani proizvodi za ovu namenu, te nije preporučljivo da koristite na svoju ruku neko od kućnih sredstava za čišćenje, jer mogu imati negativan efekat.

Frigo flesh

Ovo je samo jedan deo u održavanju vaše klime koji je relativno jednostavan, i znači mnogo za kvalitet vazduha koji udišete. Međutim, osim toga je potrebno voditi računa i o ostalim delovima sistema. U pomoć priskaču ovlašćeni servisi, pošto su oni obučeni za vođenje računa o klima uređajima. Na adresi www.klimauredjaji.org osim kupovine i montaže klima uređaja možete i pronaći tehničku podršku za vaš aparat. Generalni servis se preporučuje bar jednom godišnje, a po potrebi i više. Ovo je najsigurniji i najbezbolniji način da osigurate da vaš uređaj ima dugi radni vek, i da vaše zdravlje ostane očuvano. Stručna lica će brzo i kvalitetno rešiti sve eventualne probleme i osigurati da vaš uređaj besprekorno funkcioniše, kako vi ne biste morali da brinete, već samo da uživate u vašoj rashlađenoj sobi.

Nema tagova

  

Sponzorisani oglasi

Ostavite komentar