Welcome, visitor! [ Register | Login

Post an Ad

Neophodni alati u domaćinstvu tokom zimske sezone

Razno, Uređenje doma 19/08/2022

Dolazak hladnijeg doba godine praćen je teškim kućnim poslovima koji mogu zahtevati popriličnu fizičku snagu i dosta vremena, naročito ako nemate adekvatan alat koji bi vam pomogao da budete efikasniji. Pomenuti poslovi uključuju pripremu drveta za ogrev, loženje, čišćenje ognjišta, ali i odgrtanje snega.

Naravno, oko slaganja drva vam mogu pomoći deca ili možete platiti najamnog radnika koji seče drva – ili možete nabaviti snažne i izdržljive alate koji će vam olakšati sve pripreme za zimu u godinama koje dolaze.

Čišćenje snega sa okućnice

Ako živite na području Vojvodine, gde snega gotovo da i nije bilo poslednjih godina, mogli biste pomisliti da vam alat za čišćenje snega nije potreban, ali budimo realni: nikada ne znamo kada bismo mogli da ostanemo zavejani. Ako živite negde u planinskoj regiji, a u Srbiji ih ima dosta, mašina za čišćenje snega biće vam od dragocene pomoći svake godine od novembra do marta.

Mašine za čišćenje snega, koje se još nazivaju snežne freze, mogu raditi na benzinski, baterijski ili električni pogon. Sve tri vrste su veoma efikasne. Posebno su korisne u situacijama kada sneg padne neočekivano, kada se probudite ujutru i shvatite da ste zavejani, i kada treba da očistite parking, dvorište ili prilaz vašem domu ili preduzeću što je pre moguće. 

Freza se sastoji od pogonskog motora, dela koji sakuplja sneg i sistema koji ga odbacuje. Sneg se sakuplja, sabija u centru mašine, a zatim se izduvava preko cevastog izbacivača na željeno mesto. U zavisnosti od modela koji izaberete, freze za sneg su dizajnirane da čiste sneg različite debljine i u najzahtevnijim uslovima. Generalno, debljina snežnog pokrivača do 60 centimetara je pogodna za čišćenje ovim uređajima, a mogu biti opremljeni snežnim točkovima ili gusenicama. Neki modeli imaju mogućnost ugradnje dodatne opreme u vidu lanca, pluga za struganje, kolektora ili funkcionisanja po principu roto četke.

Priprema drva za ogrev

Većina domaćinstava u Srbiji koja lože za ogrevni materijal biraju drvo. Drvo ima brojne prednosti – ako je dobro osušeno gori ujednačeno i pruža intenzivnu toplotu tokom celog toka sagorevanja, a ima i prijatan miris i ono opuštajuće pucketanje koja tako prija tokom zime.

Ako ložite drva, zalihe možete dopuniti granama i šibljem, koje su odlične za potpalu. Drveće odbacuje trule i stare grane, a često se i lome usled vremenskih nepogoda, dok žbunja i šiblja ima svuda. Ako ga raskrčite činite prirodu prohodnom, obezbeđujete besplatan ogrevni materijal i aktivno radite na očuvanju životne sredine.

Za pripremu biomase za loženje biće od velike koristi seckalica za granje koja efikasno drobi i usitnjava grane svih veličina, kao i šiblje i žbunje. Biomasa se ubacuje u levak seckalice, unutar kojeg oštri zupci obavljaju ostatak posla i izbacuju piljevinu u poseban kontejner, koji je sastavni deo ovog uređaja. Seckalice i drobilice mogu biti namenjene za industrijsku ili kućnu upotrebu, a mogu da rade na električni ili motorni (benzinski) pogon. Oba tipa su moćna i efikasna.

Usitnjena biomasa može da se koristi za loženje, ako je osušite, kako bi ravnomerno sagorevala, ili kao malč koji čuva vlagu u zemljištu, preventivno deluje na nicanje korova, smanjuje minimalnu graničnu vrednost i temperaturna kolebanja. Seckalice i drobilice su neophodan deo opreme za proizvođače peleta, jer usitnjavaju drvnu građu pre nastavka obrade.

Čišćenje ognjišta nakon loženja

Loženje nije ni najmanje naivan posao, iako bi laicima tako moglo izgledati. Potrebno je prilično mnogo vremena i prakse da biste naučili da potpalite vatru i da je održavate, a da se ne ugasi. S druge strane, čišćenje ognjišta kada vatra dogori je prilično jednostavno, ali i prljavo i dosadno, ma koliko uživali u veselom pucketanju vatrice. Ovaj posao se svakodnevno ponavlja, a dok iznosite kante sa pepelom on se rasipa i leti, prljajući vaš dom.

Srećom, postoji alternativa – pepeo možete ukloniti na jednostavan i lak način, a u tome će vam pomoći usisivači za pepeo. Iako vas ime navodi da pomislite su u pitanju isti uređaji, usisivač za domaćinstvo i usisivač za pepeo ne mogu biti različitiji, stoga nikada nemojte koristiti klasični usisivač za uklanjanje pepela. Standardni usisivači nisu dizajnirani da podnose toplotu, a kada ih koristite za čišćenje pepela, čak i najmanji preostali žar može izazvati požar. 

Usisivači za pepeo su dizajnirani da bez napora podnose visoke temperature. Oni snagom motora uvlače pepeo u posudu usisivača, koja se lako uklanja i prazni. Kako biste odgovorno vodili računa o sigurnosti vas i vaših ukućana, usivač za pepeo nakon čišćenja držite napolju, dok ne odložite pepeo na predviđeno mesto.

Kada se pripremite alatom koji će vam olakšati teške poslove u domaćinstvu ni zima vam više neće teško padati – ako nam ne verujete uverite se i sami. Mislite na vreme, niske temperature su iza ugla!

No Tags

  

Sponsored Links

Leave a Reply