Dobrodošao, posetioče! [ Registracija | Prijavi se

Objavi oglas

Krvne grupe i ishrana

Ishrana 25/05/2016

Postoje četiri krvne grupe. To su A, B, AB i O krvna grupa. O krvna grupa se smatra najstarijom krvnom grupom, dok su se sa migracijama stanoviništva pojavile  A i B krvna grupa, kao i njihova kombinacija tj. AB krvna grupa.

Osobe koje su krvna grupa su tzv. mesojedi, tj. njima najviše odgovara hrana koja je bazirana na proteinima životinjskog porekla. Mlečni proizvodi i žitarice su manje zastupljeni u njihovoj ishrani. Ukoliko su osobe sa krvnom grupom gojazne, treba da izbegavaju kukuruz, pasulj, kupus, karfiol, sočivo kako bi regulisale telesnu težinu. Umesto ovih namirnica njima se preporučuju razna vrsta mesa, zatim spanać, brokuli. Takođe je preporučljivo u ishrani koristitimaslinovo i laneno ulje. Smokve, šljive, golica i orah bi trebalo da se jedu u toku dana. Od čajeva najviše osobama sa krvnom grupom prijaju nana, peršun i šipurak. Od fizičkih aktivnosti tu su aerobik, trčanje i plivanje. Osobe sa O krvnom grupom su pune optimizma, izdržljive su i imaju jak imuni sistem.

zdrava_hrana2Osobama koje imaju A krvnu grupu pretežno odgovara vegetarijanski način ishrane. Preporučuje se unos svežeg voća i povrća. Ograničiti unos svih vrsta mesa i umesto mesa jesti što više ribu. Nisu poželjne ni mesne prerađevine poput šunke, viršli, narezaka. Što više unositi mlečne proizvode poput jogurta, kefira, kozjek mleka. Maslinovo u laneno uljeje pravi izbor za A krvnu grupu. Od koštunjavih plodova izdvaja se golica i kikiriki. U ishrani takođe uključiti i pirinač, heljdu, ovas, kukuruzno brašno. Od voća tu su kajsije, jagode, trešnje, ananas i grejpfrut. Čajevi koje bi trebalo konzumirati su pre svega kamilica, zeleni čaj i glog.

Osobe sa B krvnom grupom su uravnotežene, snažne i odolevaju kancerogenim oboljenjima. U ishrani bi trebalo da konzumiraju najviše ovčetinu, jagnjetinu i zečetinu. Od ribe tu je bakalar, oslić, skuša i losos. U ishranu treba uvesti pirinač, ovas i pasulj. Trebalo bi da izbegavaju slaninu, piletinu, svinjetinu, šunku. Preporuka je u ishranu uvesti što više mlečnih proizvoda. Izbegavati lešnik, pistaće, susam, suncokret, bundevu, kikiriki. Na povećanje telesne težine značajno mogu uticati namirnice poput heljde, kukuruznog brašna, raži, kornfleksa. U obrocima preferirajte što više raznovrsnog povrća, dok od voća izbegavajte urme, nar, kokosov orah. Suncokretovo ulje izbacite iz upotrebe, koristite maslinovo ili laneno ulje u ishrani.

morska ribaKrvna grupa AB je mlada krvna grupa i ima je oko 5 % ljudi. Osobe sa AB krvnom grupom bi trebalo da izbegavaju namirnice kao i grupe A i B.  U ishrani bi trebalo da konzumiraju najviše ovčetinu i jagnjetinu. Trebalo bi da izbegavaju govedinu, teletinu, kokošku, patku, prepelicu. Od ribe tu je tuna, skuša, losos, puževi, bakalar. Mlečne proizvode treba koristiti umereno, a najviše uvesti u ishranu jogurt, kefir, kozje mleko.Izbegavajte maslac, punomasno kravlje mleko, sladoled. Od žitarica treba koristiti proso, indijski oraščić, pirinač, zob, raženi hleb. Povrće je veoma važan dodatak Vašoj ishrani, koristite raznovrsno povrće, a jedino što je preporuka za izbegavanje je crvena i zelena paprika, kiseli krastavci. Koristite maslinovo ulje, dok suncokretovo izbacite iz upotrebe. Izbegavajte crni čaj, kafu, gazirana i alkoholna pića.

Nema tagova

  

Sponzorisani oglasi

Ostavite komentar