Welcome, visitor! [ Register | Login

Post an Ad

Kako uložiti u nekretnine u Srbiji?

Nekretnine 24/11/2023

Nekretnine Novi Sad

Imati svoju nekretninu u bilo kom gradu u Srbiji može biti pouzdan izvor prihoda. Ipak, važni faktori variraju u zavisnosti od lokacije, naročito kada su u pitanju manji gradovi, slabije naseljeni regioni i veliki gradovi.

Razlika u cenama nekretnina po gradovima

Cene nekretnina i prihodi od izdavanja variraju između manjih i većih gradova u Srbiji. Stanovi u manjim gradovima su povoljniji po kvadratnom metru u poređenju s Beogradom i drugim većim gradovima, čime se olakšava pristup kupovini, posebno za one koji razmatraju kredit.

Podrazumevano je da će prihodi od zakupa biti niži u manjim gradovima, s obzirom na manji broj radnih mesta i ograničenu platežnu moć stanovnika.

Nekretnine u mestima koja privlače učenike zbog stručnih srednjih škola i dolaska stranih kompanija koje otvaraju fabrike u regionu pružaju izuzetne mogućnosti za iznajmljivanje.

Prednosti prodaje u većim gradovima

Prodaja stanova u Beogradu, Novom Sadu i drugim većim gradovima, posebno u industrijskim centrima, obezbeđuje veću sigurnost redovne popunjenosti i viših zakupnina.

S obzirom na povećanu popularnost i atraktivnost među mladima, iz specijalizovanog portala za nekretnine Nadjidom kažu da tržište nekretnina u Srbiji značajno obuhvata prodaja stanova u Novom Sadu. Iako su cene stanova neznatno niže u poređenju s Beogradom, one i dalje predstavljaju stabilan izvor prihoda putem zakupa.

Razume se da veće stanarine idu zajedno s višim cenama stanova i većim iznosima za kreditno učešće. Ipak, postoji povećana mogućnost brze i profitabilne prodaje nekretnina u ovim gradovima, posebno kada su u pitanju visokokvalitetni stanovi koji privlače stanare s većom platežnom moći.

Da li se isplati ulagati u stan za izdavanje studentima?

Ulaganje u nekretnine za studente ima smisla jer su oni važan deo tržišta zakupa, posebno u gradovima kao što su Niš, Kragujevac, Novi Sad i Beograd. Kupovina stana u ovim univerzitetskim centrima obećava brži povrat ulaganja u poređenju s drugim gradovima.

Ova činjenica ukazuje na to da je kupovina nekretnine za izdavanje ovoj ciljnoj grupi isplativa i smislena investicija. Potražnja za stambenim prostorom u neposrednoj blizini fakulteta je kontinuirana i često prevazilazi dostupnu ponudu, što omogućava stabilan izvor prihoda kroz pametne investicije u adekvatne nekretnine.

Prilikom odabira nekretnine za izdavanje, bitno je uzeti u obzir blizinu fakulteta, kao i opšte stanje i raspored stana. Ukoliko stan može da se prilagodi i omogućava formiranje više zasebnih jedinica, otvara se mogućnost privlačenja većeg broja studenata koji će deliti troškove, što doprinosi povećanju prihoda od najma.

Izdavanje poslovnog prostora

Velike kompanije u Srbiji i dalje prate praksu iznajmljivanja poslovnog prostora već dugi niz godina. Glavni motiv za to je što visoki troškovi najma ne predstavljaju prepreku, istovremeno im omogućavajući fleksibilnost u prilagođavanju lokacije prema potrebama. Ova strategija često se koristi u sektoru banaka i predstavništava stranih firmi.

Manje domaće kompanije, posebno one koje su nedavno počele sa poslovanjem ili se tek probijaju na tržištu, radije se odlučuju za iznajmljivanje umesto kupovine poslovnog prostora. Ovo im pruža mogućnost razvoja poslovanja i akumulacije sredstava, pod uslovom da se to uklapa u njihov razvojni plan.

Ipak, postoji mogućnost da će manje firme slediti primer većih kompanija ukoliko uspešno osvoje tržište.

Trendovi u otvaranju predstavništava

Trend otvaranja predstavništava velikih stranih kompanija u Srbiji ne pokazuje znake opadanja. 

Mnoge od njih delegiraju određene segmente svog poslovanja ovde, što ukazuje na isplativost investiranja u iznajmljivanje poslovnog prostora.

Mnogi manji preduzetnici, kao što su pekari, frizeri, kafići, lokali brze hrane i menjačnice, pokreću svoje poslove u iznajmljenim prostorima.

Saveti za iznajmljivanje lokala

Ako razmišljate o iznajmljivanju prostora kako biste pokrili investiciju, važno je napomenuti da je trenutno izuzetno izazovno pronaći odgovarajući poslovni prostor. Velika potražnja stvara zabrinutost među firmama i preduzetnicima u vezi s pronalaženjem kvalitetnog prostora u pravom trenutku.

Povoljnost leži u potpisivanju dugoročnih ugovora sa zakupcima, što garantuje da vaš prostor neće ostati neiskorišćen između dva zakupca, uz pretpostavku da se obe strane pridržavaju dogovorenih uslova.

Trošak iznajmljivanja varira u zavisnosti od privlačnosti lokacije, veličine prostora i sposobnosti prilagođavanja različitim potrebama. Sve ove faktore treba uzeti u obzir prilikom donošenja odluke.

Strateško ulaganje u nekretnine u Srbiji

Ulaganje u nekretnine u Srbiji pruža različite mogućnosti, posebno kada je reč o iznajmljivanju stambenog i poslovnog prostora. Važno je razumeti da se dinamika tržišta nekretnina razlikuje u zavisnosti od lokacije, što može uticati na očekivane prihode i profitabilnost investicije.

Investiranje u nekretnine za izdavanje studentima, posebno u univerzitetskim centrima, pokazuje se kao isplativa opcija s obzirom na stabilnu potražnju i brži povrat ulaganja. Blizina fakulteta i prilagođavanje prostora mogu dodatno povećati privlačnost ovakvih investicija.

U poslovnom sektoru, velike kompanije i dalje preferiraju iznajmljivanje prostora radi fleksibilnosti, dok manje firme često biraju ovu opciju kako bi omogućile razvoj poslovanja uz akumulaciju sredstava. Bez obzira na izbor, ključ uspeha leži u pažljivoj analizi tržišta i pravovremenom prilagođavanju dinamici i potrebama ciljne grupe.

No Tags

  

Sponsored Links

Leave a Reply