Welcome, visitor! [ Register | Login

Post an Ad

Kako do posla

Posao 12/08/2014

Obzirom na situaciju u Srbiji danas, gde je oko 800 000 ljudi nezaposleno prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, većina mladih ima zaista otežane okolnosti u pogledu traženja i pronalaženja posla. Međutim, nikada ne treba dići ruke i odustati, iako kažu da je prosek čekanja na posao i do četiri godine.

Prema rezultatima ispitivanja tržišta, najteže dolaze do posla krojači tekstila, tkači, obrađivači kože i krzna, voćarsko – vinogradarski tehničari, dok su najtraženija zanimanja u visokoobrazovnoj struci i odnose se na elektro inžinjere i IT stručnjake.

Međutim, danas do zaposlenja teško dolaze i oni koji su stručni da rade poslove u oblasti ekonomije, administacije, prava, i sve ih je više čak i sa visokom stručnom spremom.

U malo boljem položaju u pogledu nalaženja posla su inžinjeri mašinstva i građevine, matematičari, nastavnici stranih jezika i lekari sa odgovarajućim specijalizacijama (anesteziolozi, kardiolozi, ginekolozi …).

Što te tiče nižeg nivoga obrazovanja, najlakše do posla dolaze knjihovođe, zavarivači, računovođe, medicinske sestre, kozmetičari, kuvari, radnici na obezbeđenju. Kod ovakvih profila glavni uslov za zaposlenje je upravo iskustvo.

Traženju posla se treba ozbiljno posvetiti, možda će Vam se posrećiti da pronađete nešto što Vam zaista odgovara, ali u svakom slučaju evo nekih smernica koje Vam mogu pomoću u samom traženju posla:

 1. Pripremite svoj CV ( dobro proučite savete za pisanje CV-a )
 2. Postavite svoj CV u Infostudovu bazu i bazu agencija za ljudske resurse
 3. Svakodnevno pratite ponude za posao na poslovi.infostud.com
 4. Pratite nove oglase za posao, putem prijava na mailing listu
 5. Obavestite svoje prijatelje da tražite posao
 6. Trudite se da pronađete praksu
 7. Uvek prvo birajte posao koji Vama odgovara po vrsti stručne spreme koju imate
 8. Pre nego što pošaljete svoj CV informištite se o samoj firmi kojoj će on biti upućen
 9. Dobro se pripremite za intervju za posao
 10. Kad god možete usavršavajte se lično i profesionalno
 11. Ukoliko ste zaposleni, a želite da promenite posao, uvek obavestite svog trenutnog poslodavca o želji za promenom posla
 12. Budite optimistični, nasmejani i ne gubite nadu

Ukoliko ste zainteresovani, možete pogledati bazu poslova ovde.

No Tags

  

Sponsored Links

Leave a Reply