Dobrodošao, posetioče! [ Registracija | Prijavi se

Objavi oglas

Hrana bogata proteinima

Ishrana 23/06/2014

Ukoliko Vaši svakodnevni obroci sadrže namirnice koje su bogate proteinima, možete biti sasvim sigurni da ćete izgraditi pravilan imuni sistem, jer su proteini presudni u rastu i regeneraciji, kao i u funkcionisanju i strukturi svih živih ćelija u našem organizmu.

Namirnice koje su bogate kvalitetnim proteinima, a sa relativno niskim procentom masnoća su jaja, riba, belo i crveno meso, sir, mleko, jogurt, pasulj.

jajeJaja u ishrani imaju najveću biološku vrednost, što dodatno utiče na izgradnju mišićne mase. Jednostavna su za pripremu, bogata su vitaminima A, B, D i E, predstavljaju izvor joda, fosfora, selena, kalcijuma i gvožđa. Nije preporučljivo konzumiranje sirovih jaja, zbog otežanog varenja u organizmu.

 

morska ribaRiba predstavlja veliki izvor proteina i omega 3 masnih kiselina. Bogata je i mineralima kao što su gvožđe, cink i kalcijum. Preporuka je konzumirati ribu nekoliko puta nedeljno. Losos, sardine i tuna kao ribe iz hladnih voda su bogatije omega 3 masnim kiselinama, što predstavlja kvalitetan izbor za body bildere.

Belo meso poput piletine i ćuretine sadrži visoku biološku vrednost, bogato je vitaminom B, selenom i fosforom. Sadrži veoma malo masnoće, lako se sprema i vari u organizmu.

Govedina-mesoCrveno meso poput govedine je veoma bogato proteinima, ali i zasićenim mastima, tako da nije preporučljivo svakodnevno konzumiranje. Poseduje vitamin B, gvožđe, cink, bakar, selen, fosfor. Cena crvenog mesa je skoro duplo veća od belog mesa.

 

mleko-sir-skuta_1_galleryImageSir, mleko i jogurt su izuzetno bogati proteinima, a mogu se naći u svakoj prodavnici. Sadrže jod, kalcijum, fosfor, kalijum, cink, vitamin B. Mleko sadrži belančevine, masti, šećere tako da ga organizam na najlakši način može iskoristiti. Od mleka se prave napici poput jogurta, zatim tu je i kiselo mleko, sir, kajmak, pavlaka, maslac.

 

pasuljUkoliko niste znali, pasulj je namirnica koja je veoma bogata vlaknima i proteinima, ne sadrži masti, a ima u sebi gvožđe, bakar, kalijum, mangan. Bogat je belančevinama, a činjenica da sadrži veliku količinu biljnih vlakana omogućava ubrzanje hrane kroz digestivni trakt i time smanjuje mogućnost nastanka hemoroida i raka debelog creva.

 

Nema tagova

  

Sponzorisani oglasi

Ostavite komentar