Dobrodošao, posetioče! [ Registracija | Prijavi se

Objavi oglas

Hajdučka trava – najlekovitija biljka na svetu

Alternativna medicina 15/08/2014

Hajdučka trava, taj čudesan dar iz Božije apoteke, gotovo da je pao u zaborav danas. Nekada su stari ljudi sa njom lečili mnoge bolesti i govorili su da je ona najlekovitija biljka na planeti. Na žalost, livade su prepune ove dragocene biljke u narodu zvane stolisnik, ali je mi i ne primećujemo i skoro uvek kupujemo veštačke preparate i lekove, a zaboravili smo na blagodeti koje nam stolisnik pruža.

Stolisnik je u narodu poznat i kao hajdučka trava, sporiš, paprac, mesečina. Po predanju hajduci su oko vrata nosili venac od hajdučke trave i njime su vidali rane, pa je tako i nastao naziv hajdučka trava.

Brojni su pozitivni uticaji ove lekovite trave. Pomaže kod upala i oteklina, ubrzava proces zgrušavanja krvi na otvorenoj rani, pomaže u varenju hrane i sprečava nadutost, upalu mokraćnih kanala, ublažava grčeve, povećava apetit. Može se koristiti u obliku kapsula, čaja, obloge ili kupke.

Ukoliko imate bolne menstruacije, samo jedna čaša ovog čaja ublažiće Vaše tegobe, a njenom dužom konzumacijom regulisaćete neredovne menstruacije. Pročišćava krv, poboljšava cirkulaciju, snižava krvni pritisak i uspešno leči proširene vene i hemoroide.

Evo malog recepta za čaj od hajdučke trave:

Potrebno vam je 1 litar vode koja je provrila i 20 – tak listova stolisnika. Vrelom vodom prelijete stolisnik i ostavite da odstoji. Zatim procedite čaj i ukoliko imate problema sa želudcom pite jednu šolju dva puta na dan pre obroka. Ukoliko imate grčeve u crevima, popijte jednu šolju čaja pre svakog obroka. Za neredovne i bolne menstruacije dva dana pre ciklusa tri puta na dan popijte šolju čaja pre svakog obroka.

Evo još nekih lekovitih dejstava stolisnika:

  • zaustavlja krvarenje i ubrzava zgrušavanje krvi
  • leči infekcije mokraćnog mehura
  • potstiče apetit
  • leči žgaravicu
  • otklanja mučnine i vrtoglavicu
  • ublažava reumu
  • otklanja prehladu i smanjuje povišenu temperaturu
  • olakšava migrenu
  • smanjuje tegobe izazvane menopauzom

Hajdučka trava je zaista biljka koju treba svaka domaćica da ima u svom domu. Po nekom istraživanju, kažu da takve biljke nema nigde na planeti. A i ne čudi, njeno blagodatno dejstvo je oprobano odavno, a sada je na Vas red da potvrdite iskustvo starijih.

 

Nema tagova

  

Sponzorisani oglasi

Jedan odgovor ka “Hajdučka trava – najlekovitija biljka na svetu”

  1. Nije ni cudo sto su je hajduci koristili 🙂

Ostavite komentar