Welcome, visitor! [ Register | Login

Post an Ad

Agregat za struju: Kontinuirano napajanje na dohvat ruke

Razno 04/06/2024

agregati za struju

Kad u vašem domu iznenada nestane struja, možete se suočiti s mnoštvom problema i troškova. Pokvarena hrana, smrznute cevi i poplava u podrumu su samo neke od mogućih posledica. Dovoljno je jedno ozbiljno zamračenje da počnete da razmišljate o kupovini generatora.

Generatori ili agregati za struju su osnovna zaštita od ovih neugodnosti, ali izbor može da bude zbunjujuć. Postoje modeli koji se kreću od malih, prenosivih jedinica koje koštaju nekoliko stotina evra i mogu napajati samo jedan uređaj, do onih koji mogu snabdevati strujom celu kuću i čija je cena više stotina evra.

Kako onda pronaći pravi među brojnim tipovima i modelima agregata za struju? Nastavite sa čitanjem da saznate više.

Kako odabrati pravi agregat za struju

Da biste odabrali odgovarajući agregat za struju, analizirajte uređaje koje planirate da napajate i izračunajte njihovu ukupnu potrošnju energije. Ako razmišljate o kupovini prenosnog agregata za struju, nema potrebe da trošite više novca na model koji proizvodi više energije nego što vam stvarno treba.

U zavisnosti od veličine generatora koja vam je potrebna, možete birati između tradicionalnog prenosnog generatora i inverter generatora, koji elektronski reguliše rad motora kako bi efikasnije proizvodio struju. Inverterski agregat jeste nešto skuplji, ali pruža jasne prednosti.

Ako ste spremni da uložite više novca unapred za tišu i štedljiviju jedinicu kao što su Honda agregati za struju, koji su široko prihvaćeni kao najpouzdaniji i najrasprostranjeniji među generatorima, i planirate da je često koristite, razmislite o kupovini invertera. Na duže staze, ovaj izbor može doneti značajne uštede.

Jedan od načina za određivanje potrebne veličine generatora jeste sumiranje snage svih uređaja koje želite da napajate tokom nestanka struje. Ovo će vam pružiti početnu procenu.

Ipak, pre nego što opteretite kalkulator, važno je imati na umu da neki uređaji – kao što su klima uređaji, frižideri i sušare za veš – troše značajno više snage pri pokretanju. Ovi vršni vati mogu poremetiti vaše izračunavanje ako ih zanemarite.

Koja je svrha generatora?

Kada birate generator za svoj dom, važno je razmotriti koliko često će vam biti potreban i koliko dugo. Iako nije moguće precizno predvideti, dobro je razmisliti o potrebama za napajanjem i pronaći odgovarajući generator za vašu situaciju.

Česti prekidi u napajanju

Ako često imate prekide u napajanju, naročito u područjima sa teškim vremenskim uslovima kao što su sneg i oluje, važno je da imate generator za struju koji može da obezbedi struju za celo domaćinstvo.

Evo nekoliko vrsta generatora koje treba uzeti u obzir:

  • Stacionarni kućni generator za struju,
  • Veliki inverter,
  • Veliki prenosivi generator,

Ove tri vrste su dovoljno snažne da mogu opskrbiti celo vaše domaćinstvo. Mogu se direktno povezati na električnu ploču vašeg doma, omogućavajući vam kontrolu i pokretanje uređaja koji su priključeni, kao što su klimatizacija, centralno grejanje, pumpe za bunare ili vodu, bojleri i električne peći.

Ako imate bilo koji od ovih uređaja i potrebno je da budu funkcionalni u slučaju nestanka struje, trebalo bi da proverite da li je instaliran prekidač za prenos na kutiji za prekidače. On sprečava neželjeni prenos struje, na primer, iz kućnog generatora u električnu mrežu.

Povremeni prekidi u napajanju

Ako se prekidi događaju povremeno, možda nećete želeti da investirate u skup stacionarni generator.

U ovom slučaju vrste generatora koje treba razmotriti su:

  • Veliki inverter,
  • Veliki prenosivi generator.

Ako niste često suočeni sa brojnim prekidima u napajanju tokom godine, možda nećete biti spremni da izdvojite više stotina evra za kupovinu stacionarnog generatora i njegovu instalaciju. 

Naprotiv, možete uštedeti značajan iznos novca ako koristite veći inverter ili prenosni generator koji već imate kod kuće i priključite ga kada dođe do prekida u napajanju. Ipak, važno je da imate montiran transfer prekidač.

Retki prekidi u napajanju

Iako se retko dešava da gubite struju, ipak biste želeli da imate generator za dodatni osećaj sigurnosti.

Ovde u obzir dolaze manji agregati za struju:

  • Inverter srednje veličine,
  • Mali rekreativni inverter.

Ovi generatori su dovoljno moćni da pokrenu osnovne uređaje poput frižidera ili grejalica, dok su mali rekreativni modeli praktični za vikendice ili kampovanje. Osim što su kompaktni i lako se prenose, takođe su tihi, skoro bešumni agregati za struju, zbog čega su praktično rešenje za različite situacije. 

Napajanje u terenskim poslovima

Terenski poslovi često zahtevaju siguran izvor električne energije, a to se postiže korišćenjem generatora. Oni su neophodni kada su u pitanju događaji poput festivala i koncerata, osiguravajući neprekidno napajanje opreme i osvetljenja na različitim mestima. 

Posebno su korisni traktorski agregati, jer su laki za transport i idealni za ruralne oblasti gde je pristup struji ograničen. Ovi generatori obezbeđuju stabilno napajanje čak i u najizazovnijim uslovima, zbog čega mogu biti nezamenljivi na gradilištima, poljoprivrednim gazdinstvima i udaljenim lokacijama. 

Takođe, mogu se prilagoditi različitim potrebama i dostupni su u različitim veličinama. 

Jeste li spremni da preduzmete sledeći korak u osiguranju svoje kuće od nestanka struje? Bez obzira da li često doživljavate prekide ili jednostavno želite više mira, postoji generator koji može da vam odgovara. Zato nema potrebe za odlaganjem, krenite danas da istražujete svoje opcije.

No Tags

  

Sponsored Links

Leave a Reply