Dobrodošli, posetioče! [ Registracija | Prijavarss

Dodaj Oglas
 

500.00 

SVEŽ PLOD ARONIJE

  • Grad (mesto): Leskovac
  • Telefon: 062 - 18 987 74
  • Mobilni: 062 - 18 987 74
  • Objavljeno: 18/08/2012 02:08
  • Ističe: Ovaj oglas je istekao
SVEŽ PLOD ARONIJE
SVEŽ PLOD ARONIJE - Slika1SVEŽ PLOD ARONIJE - Slika2

Opis

Svež plod aronije 500 dinara po kilogramu. Šaljem AKS-kurir službom. Za veće količine lično preuzimanje .
email :sinadinovicnenad@yahoo.com Tel: 062 – 18 987 74
sinadinovicnenadaronija@gmail.com

Aronija je listopadni žbun koji naraste i do 3 metra u visinu. Po pitanju zemljišta je najnezahtevnija biljna vrsta . Uspeva skoro na svim tipovima zemljišta osim na močvarnim i teško propustljivim terenima glinastog tipa. Uspeva na svim nadmorskim visinama i veoma je laka za održavanje. sadi se na 2 metra jedna od druge sadnice a međuredni prostor moze biti različit. Može se saditi i kao živa ograda i onda se sadi na 1 metar. Sa plodonošenjem počinje u drugoj a najkasnije u trećoj godini. Sve zavisi od načina gajenja u prvoj godini nakon sadnje . Biljka čiste i nezagađene prirode našla je svoj dom i u našim krajevima gde se od skora i odomaćila .
Razmnožava se na sve načine koji su indetični jagodastim kulturama žbunastoga tipa. Možemo je razmnožavati položenicama , nagrtanjem , deobom korena , izdancima – letorastima iz korena , zelenim i zrelim reznicama pa cak i kalemljenjem na podloge biljaka srodnih osobina i sličnih rodova .
Sa cvetanjem pocinje u aprilu i maju a sazreva u avgustu i septembru što zavisi od mesta tj.nadmorske visine.
Aronija je na neki način, po nekim shvatanjima i korovska biljka jer se veoma lako razmnožava a tesko suši. Važno je napomenuti da je svetloljubiva biljka i da se ne sadi u senci i hladovini. Okopavanje iskreno da vam kažem nikom ne preporucujem jer se prilikom okopavanja lome mladi letorasti koji niču iz korena u tekućoj godini i na taj način se dosta gubi u potencijalu rasta i razvića nadzemnog dela stabla . Dovoljno je plevljenje ili malčiranje piljevinom ili suvom travom. U jesen po opadanju lista sve lastare koji nisu dostigli nivo zrelosti i nemaju visinu za rod treba polako isčupati tj. odvojiti od korena i presaditi kao novu sadnicu. To se radi u jesen – nikako u proleće .
Plod aronije se koristi na sve moguće načine u svim oblicima . Bilo koji način termičke obrade ne utiče na kvalitet i sastav ploda . Konzumira se kao i bilo koje jagodasto voće ali ipak preporučujem da je najbolje u medu u malim količinama .
Svakom poštenom domaćinu/ici savetujem da u svom dvorištu ili na terasi stana u saksiju posadi po nekoliko žbunova ove tajanstvene i kod nas nepoznate biljne vrste . Onima koji žele veće količine sadnica objasniću sve načine razmnožavanja tako da ne bacaju novac na ono sto mogu sami da proizvedu.

Google oglasi

Komentariši

Sponzorisani linkovi

Da postavite pitanje u vezi ovoga oglasa, dovršite formular ispod i pošaljite poruku autoru oglasa.

Informacije o objavljivaču

Ostali oglasi od sinadinovicnenadaronija

  • Nema drugih oglasa.
Zadnji objavljeni oglasi od sinadinovicnenadaronija »