Welcome, visitor! [ Register | Login

Post an Ad

Dobre i loše masti u ishrani – istine i zablude

Ishrana 12/04/2014

Kada se pomene masnoća u ishrani većina ljudi misli da masti koje su sastavni deo određenih namirnica ne bi trebalo da se nalaze na njihovom dnevnom meniju.

Ovo je još jedna zabluda, jer verovali ili ne kao što postoje dobri i loši ugljeni hidrati, tako postoje i dobre i loše masti. Dobre masti predstavljaju energetske rezervoare koji oblažu sve vitalne organe, učestvuju u apsorpciji vitamina i u sintezi hormona.

DOBRE MASTI
morska ribaOMEGA 3 su masti koje postoje u namirnicama koje nisu prerađena i neophodne su za funksionisanje mozga i kardiovaskularnog sistema. Konzumiranjem namirnica koje sadrže omega 3 masti, možete vrlo brzo smršati ukoliko imate problema sa gojaznošću.

Takođe, omega 3 masti smanjuju nivo glicerida, visok krvni pritisak kao i rizik od infarkta. Ukoliko su omega 3 masti deo Vaše redovne ishrane vrlo lako ćete kontrolisati šećer i holesterol.

Omega 3 masti organizam ne može da sintetiše, već ih morate uneti hranom. Namirnice koje sadrže ove dragocene sastojke su morske ribe kao što je losos, tuna, sardine, skuša, haringa. Nutricionisti preporučuju bar tri puta nedeljno unos ribe, kako bi ste očuvali svoje zdravlje.

orasasti-plodoviMONOZASIĆENE MASTI takođe moraju postati deo Vaše redovne ishrane. Igraju veliku ulogu u smanjenju nivoa šećera u krvi, sprečavaju dijabetes, krvni pritisak i nivo lošeg holesterola u krvi. Jačaju Vaš imunitet i predstavljaju odličnu prevenciju protiv srčanih oboljenja.

Namirnice koje su bogate ovim mastima su orašasti plodovi kao što su badema, lešnika, indijski orah odnosno svo koštunjavo voće. Maslinovo ulje takođe pretstavlja izvor bogat monozasićenim mastima, smanjuje upalne procese, jača imunitet, smanjuje krvni pritisak, snažan je antioksidans.

LOŠE MASTI
mesoZASIĆENE MASTI su masti koje koje se nalaze u govedini, svinjetini, jagnjetini, mlečnim proizvodima ali i u masnim rečnim ribama poput soma i šarana. Sprečavaju rast moždanih ćelija, što u većini slučajeva dovodi do smanjenja koncentracije i memorije. Ukoliko imate povećan holesterol u krvi treba da znate da nešto nije u redu sa vašom ishranom, jer sigurno unosite gore navedene namirnice, šećere i ugljene hidrate.

HIDROGENIZOVANA ULJA (TRANS MASTI) se smatraju najnezdravijim mastima. Izuzetno su toksična, blokiraju metabolizam, uvećavaju rizik od dijabetesa, srčanih oboljenja i raka. Možete ih naći u skoro svim namirnicama koje se ne kvare poput margarina, krekera, kolača, pržene hrane, preliva za salate.

Ukoliko želite da se na Vašem dnevnom meniju nalaze namirnice koje će očuvati Vaše zdravlje, preporuka je lekara da se što Više konzumiraju dobre masti koje će sprečiti usporavanje Vašeg metabolizma i doprineti smanjenju rizika od različitih oboljenja.

No Tags

  

Sponsored Links

Leave a Reply